Web Analytics Made Easy - Statcounter
به نقل از «ایسنا»
2024-05-05@19:13:30 GMT

اشکذر یزد؛ خطه‌ای دیدنی، بازمانده از دوران اشکانیان

تاریخ انتشار: ۱ فروردین ۱۴۰۱ | کد خبر: ۳۴۶۲۸۴۷۷

اشکذر یزد؛ خطه‌ای دیدنی، بازمانده از دوران اشکانیان

ایسنا/یزد شهرستان اشکذر که قدمت آن به دوره اشکانیان بازمی‌گردد، دارای بناهای منحصربفردی از جمله یکی از بزرگترین آسیابهای آبی ایران و تنها آب‌انبارهای هفت بادگیری کشور است.

«اشکذر»، شهرستانی در شمال غربی و چسبیده به مرکز استان یزد است، شهرستانی دیدنی که وجه تسمیه آن به «اشک بن زال» از ملوک الطوایف زمان اشکانیان بازمیگردد و همین بیانگر قدمت دیرین این خطه است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

مسجد ریگ مجومرد (رضوانشهر) یکی از مهمترین آثار تاریخی این شهرستان است. این مسجد کهن از مساجد یک ایوانی‌ است که شامل صحن، ایوان، گنبدخانه و شبستان‌های جانبی است.

شبستان غربی جنب گنبدخانه مدفن عالمان و بزرگان دوره‌ی تیموری است که چند سنگ قبر آن با کاشی‌های معرّق بسیار نفیس تزیین شده و یکی از آنها قبر بانی مسجد به نام «حاجی کمال الدین» است. گنبدخانه‌ی مسجد با محراب گلین از کهن‌ترین بخش‌های بنا است که بر جای مانده است. این مسجد دو دهه‌ی پیش، از زیر ریگ‌های روان بیرون آورده شد و به طرز شایسته‌ای مرمّت و احیا شد.

امام‌زاده سیّد حسین بندرآباد یکی از بناهای دیدنی و گنبدوار در نزدیکی بقعه‌ی سلطان محمودشاه است. در مورد آن گفته می‌شود چهار برادر به نام‌های «شمس‌الدّین»، «نورالدّین»، «سیّدمحمّد»و  «سیّدحسین» بوده‌اند که در زمان خلافت مأمون به یزد آمده‌اند. سه نفر اوّل در ارخبان، گاپله و هفتادُر مدفون هستند و سیّد حسین نزدیک «دزک» (که به آن جلال‌آباد نیز گفته می‌شود)، کشته شده و بعداً او را به بندرآباد آورده و دفن کرده‌اند.

مجموعه‌ی سلطان بندرآباد در این شهرستان متعلّق به قرن هفتم هجری قمری است. این بنا شامل خانقاه، مسجد جامع، حسینیّه، آب‌انبار، برج حفاظتی و مقبره است که در حصار و بارو محفوظ شده است.

این مجموعه مدفن عدّه‌ای از مشایخ سلسله‌ی «دادایی» است. در مسجد این مجموعه، منبری از کاشی معرّق با نقش‌های گره، اسلیمی و خط ثلث وجود دارد که از نظر هنری، ‌شبیه آن را در هیچ جای استان نمی‌توان دید. این مجموعه که به مرور زمان، در زیر ریگ‌های روان کویری مدفون شده بود به همّت اداره‌ی میراث فرهنگی، از زیر خاک بیرون آورده شد.

آب‌انبار هفت بادگیری عصرآباد و حسین‌آباد از نظر تعداد بادگیر در بین آب‌انبارهای کشور در رتبه‌ی اول قرار دارند و تنها آب‌انبارهای هفت بادگیری هستند که دارای دو مخزن هستند.

ارتفاع بادگیرها حدود شش متر است و دارای چهار منفذ در هر ضلع هستند. بادگیرها به شکل زیبایی بنا شده و قسمت فوقانی آنها با آجرهای شرفی و تزیینات دندانه موشی مزیّن شده است.

آب‌انبار عصرآباد متعلّق به دوره‌ی قاجار و دارای یک ورودی بوده که برخلاف سایر آب‌انبارهای منطقه در جهت قبله نبوده و مخصوص زرتشتیان است اما آب‌انبار حسین‌آباد متعلّق به دوره‌ی پهلوی و دارای دو ورودی بوده که یکی متعلّق به مسلمانان و دیگری متعلّق به زرتشتیان بوده است.

مجموعه‌ی تاریخی حجّت‌آباد وزیر شامل باغ، عمارت، حمّام، آب‌انبار، ساباط و کاروانسراست و بانی آن «میرزامحمّد مستوفی» است که حاکم یزد در اواخر سلطنت ناصرالدّین‌شاه بوده است.

این مجموعه در مسیر قنات حجّت‌آباد قرار داشته که آب آن به حوض عمارت ختم می‌شده است و از آن برای آبیاری باغ استفاده می‌کرده‌اند. عمارت این مجموعه با مساحت ۱۴۰۰ مترمربع در سه طبقه ساخته شده که حدود ۱۳۰ سال قدمت دارد. حمّام این مجموعه دارای دو صحن هشت‌ضلعی با ترکیب آجرنماها در رنگ‌های سبز، کرم و قرمز با طرح‌های حصیری و خفته‌ی راسته است.

آسیاب آبی اشکذر از بزرگ‌ترین آسیاب‌های ایران است که متعلّق به دوره‌ی قاجاریّه بوده و زمانی با آب قنات همّت‌آباد، سنگ‌های آن با قدرت تمام می‌چرخیده است.

ورودی آسیاب، دالانی شیب‌دار به طول ۵۶ متر است که به قسمت اصلی آسیاب که هشت ضلعی است می‌رسد. سقف این هشت ضلعی به شکل گنبدی بنا شده است. سقف کاربندی شده‌ی صحن اصلی آسیاب با نقوش هندسی از ابتکارهای معماری کهن ایرانی است. آجر تنها مصالح ساختمانی این بنای دیدنی است.

انتهای پیام

منبع: ایسنا

کلیدواژه: استانی فرهنگی و هنری میراث فرهنگی گردشگری یزد شهرستان اشكذر يزد آب انبارهای متعل ق آب انبار دوره ی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.isna.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «ایسنا» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۶۲۸۴۷۷ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

مجموعه انتظامی در خط مقدم جنگ نرم قرار دارد

فرمانده کل انتظامی کشور گفت: دفاع مقدس برای مجموعه انتظامی پایان نیافته است و امروز همکاران ما در جنگ نرم با دشمن، آماده جانفشانی هستند و در خط مقدم قرار دارند.

به گزارش مشرق، سردار احمدرضا رادان در جلسه شورای عالی حفظ ارزش‌های انتظامی و دفاع مقدس با تاکید بر ادبیات سازی در این حوزه، افزود: برای این دوران که همکاران ما برای مقابله با جنگ نرم دشمن در میدان هستند و از طرق مختلف مورد هجمه قرار می‌گیرند و طعنه می‌خورند، باید نامی برازنده برگزید؛ (پیشگامان جنگ نرم و دوران دفاع جنگ نرم) و این نام را برای آنان و دیگران تبیین کرد.

فرمانده کل انتظامی خاطر نشان کرد: در این روزها تعدادی از همکاران ما در جنگ نرم دشمن آسیب می‌بینند و طعنه می‌خورند و باید با تعریف یک شاخص از مجروحان و شهدای این جنگ نیز همانند دیگر مجروحان و شهدایی که در دیگر ماموریت‌ها تقدیم می‌کنیم، قدردانی کنیم و این عزیزان نیز نباید از چشم مردم مخفی و جهاد آنان مغفول بماند و عزیزان در این راه باید به اقدامات خود افتخار کنند.

سردار رادان با تاکید بر لزوم بازدید دانش آموزان و دانشجویان از مناطق مختلف عملیاتی و یادمان شهدایی که در استان‌های مختلف وجود دارد، اظهار داشت: باید سهم بخش‌های مختلف مجموعه انتظامی در این میان مشخص شود و از ظرفیت‌های مختلف برای تسهیل و برنامه‌ریزی برای هرچه مناسب‌تر این برنامه‌ها اقدام شود.

عالی‌ترین مقام انتظامی کشور با تاکید بر تهیه یک نرم افزار خاص برای معرفی یادمان‌های شهدا در استان‌های مختلف برای مردم اظهار داشت: باغ موزه دفاع مقدس ظرفیت‌های بسیار بالایی برای معرفی دوران دفاع مقدس به نسل جوان دارد که تاکید می‌کنم باید در سال ۱۴۰۳ تعداد زیادی از همکاران در این موزه برای بازدید و آشنایی با دوران دفاع مقدس و آشنایی با نقش انتظامی اعزام شوند.

فرمانده کل انتظامی کشور گفت: باید در کلانتری‌های ما شهدای محله آن بخش به عنوان نماد و یادمان تعریف شود و خلاصه‌ای از زندگینامه آنان در کلانتری‌ها در معرض دید همگان باشد و مراجعان از خصوصیات اخلاقی و خانوادگی آنها آشنا شوند.

منبع: ایرنا

دیگر خبرها

  • مجموعه انتظامی در خط مقدم جنگ نرم قرار دارد
  • «باغ حاجی» از بیم تخریب تا امید آبادانی
  • تشییع باشکوه پیکر مطهر شهید گمنام در اشکذر
  • ببینید | لحظات دیدنی از مراسم تدفین دو شهید گمنام در آستان مقدس مسجد جمکران
  • فیلم/ لحظات دیدنی از مراسم تدفین دو شهید گمنام در مسجد جمکران
  • دو شهید گمنام در مسجد مقدس جمکران به خاک سپرده شدند
  • تشییع دو شهید گمنام در مسجد مقدس جمکران
  • دو شهید گمنام در مسجد مقدس جمکران آرام گرفتند
  • مسجد کبود تبریز؛ معماری زیبا و تاریخی ایران
  • مردم قم با ۲ شهید گمنام دوران دفاع مقدس وداع کردند