Web Analytics Made Easy - Statcounter

به گزارش «تابناک»، میثم لباف خانیکی روز جمعه در گفت و گو با ایرنا اظهار داشت: کاوش و مطالعات در ویرانشهر فاروج طی تفاهم نامه منعقد شده با میراث فرهنگی و موزه لوور فرانسه از ۲ سال قبل آغاز شد و فصل سوم کاوش ها در این محوطه تاریخی نیز به تازگی به پایان رسید.

وی با بیان این که کاوش های مشترک ایران و فرانسه در این محل تا ۲ سال دیگر ادامه خواهد یافت افزود: طی کاوش های فصل سوم نیمی از دروازه غربی این محوطه خاکبرداری شد که پلانی از دروازه های دوره های اشکانی است.

بیشتر بخوانید: اخباری که در وبسایت منتشر نمی‌شوند!

لباف خانیکی با بیان این که قدمت این محوطه هزار و ۷۰۰ تا ۲ هزار سال تخمین زده شده است افزود: سازه این دروازه و ابعادی که دارد نشان دهنده اهمیت و رونق اقتصادی و اجتماعی ویرانشهر فاروج است و همانطور که حدس می زدیم این محوطه استقراری مهم نقش مرکز مدیریتی حکومت در دره اترک را داشته و معبر تردد این سکونتگاه بوده است.

سرپرست هیات باستانشناسی ویرانشهر فاروج با بیان اینکه بقایای معماری نشان می‌دهد این محوطه را حصاری مربع شکل محصور کرده است گفت: براساس شواهد اولیه، حصاری مربعی شکل این محوطه ۱۴ هکتار است که هر ضلع آن ۳۵۰ متر بوده و در داخل این حصار محوطه محصور دیگری است که حصاری به اضلاع ۹۰ متر ارگ یا حاکم نشین را محافظت می کرده است.

وی افزود: کاوش‌های سال گذشته نیز آثاری از یک مجموعه معماری را در محل تپه‌ای که در بخش جنوبی محوطه واقع شده است، آشکار ساخت.

وی خاطرنشان کرد: کاوش‌هایی که در محل دروازه غربی این سکونتگاه انجام شد نشان داد که در طرفین این دروازه دو برج با پلان مستطیل شکل قرار داشته و فضای داخلی هر برج مشتمل بر تالاری به طول ۵/۹ و عرض ۴ متر بوده است.

لباف خانیکی افزود: ساختار دروازه و سازه‌های الحاقی در طول حداقل سه دوره معماری دچار تغییراتی شده که با توجه به شواهد مکشوفه از اوایل دوره اشکانی تا اواسط دوره ساسانی به طول انجامیده است.

وی گفت: علاوه بر بقایای معماری، مقادیر قابل توجهی از قطعه سفال‌های شاخص دوره اشکانی و ساسانی از لایه‌های فرهنگی این محوطه به دست آمده که معیار مناسبی برای شناسایی و گونه‌شناسی سفال‌های دوره تاریخی ناحیه شمال خراسان را فراهم می‌آورد.

این باستان‌شناس گفت: بقایای معماری و سفال‌های ویرانشهر از این جهت اهمیت دارد که پیش از این مراکز جمعیتی اشکانی با این مقیاس، تنها در خارج از مرزهای ایران و بیشتر در جنوب ترکمنستان مورد کاوش و مطالعه قرار گرفته بود و دسترسی به اطلاعات آنها همواره با مشکلات همراه است.

وی خاطرنشان کرد: این محوطه در منطقه‌ای واقع است که به ظنّ اغلب تاریخ‌نگاران و باستان‌شناسان خاستگاه پادشاهان اشکانی و شکل گیری نخستین مراکز اداری و سیاسی آن هاست.

محوطه ویرانشهر نخستین بار در سال ۱۳۵۵ توسط هیأتی از باستان‌شناسان ایتالیایی به سرپرستی روبرتا ونکو ریچاردی از دانشگاه تورین شناسایی شد.

این مکان در ۱۰ کیلومتری شمال شهرستان فاروج و در استان خراسان‌شمالی قرار دارد.

فصل اول مطالعات باستان‌شناسی محوطه تاریخی ویرانشهر فاروج با هدایت گروهی متشکل از باستان شناسان دانشگاه تهران و موزه لوور پاریس آغاز شد. مطالعات باستان‌شناسی در این محوطه تاریخی به‌عنوان بخشی از فعالیت‌های مشترک دانشگاه تهران با موزه لوور پاریس تعریف و بر اساس تفاهم‌نامه پنج‌ساله پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور انجام می‌شود

این منطقه که سرچشمه‌های اترک را در خود جای داده است از دیرباز موردتوجه جوامع انسانی قرار داشته و عبور یکی از مهم‌ترین شریان‌های ارتباطی شرق به غرب بر اهمیت زیستی آن منطقه افزوده است.

از هزار و ۳۱۵ اثر تاریخی شناخته شده خراسان شمالی ۶۵۵ اثر در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده که ۵۱۱ مورد آن اثر تاریخی، ۵۴ اثر طبیعی، ۷۵ اثر ناملموس و ۲۰ اثر منقول تاریخی است.

منبع: تابناک

کلیدواژه: ایام فاطمیه اومیکرون قاسم سلیمانی مذاکرات وین حماسه 9 دی خراسان شمالی فاروج محوطه باستانی دروازه باستانی دوره اشکانیان باستان شناسی ایام فاطمیه اومیکرون قاسم سلیمانی مذاکرات وین حماسه 9 دی

درخواست حذف خبر:

«خبربان» یک خبرخوان هوشمند و خودکار است و این خبر را به‌طور اتوماتیک از وبسایت www.tabnak.ir دریافت کرده‌است، لذا منبع این خبر، وبسایت «تابناک» بوده و سایت «خبربان» مسئولیتی در قبال محتوای آن ندارد. چنانچه درخواست حذف این خبر را دارید، کد ۳۴۰۳۳۸۰۴ را به همراه موضوع به شماره ۱۰۰۰۱۵۷۰ پیامک فرمایید. لطفاً در صورتی‌که در مورد این خبر، نظر یا سئوالی دارید، با منبع خبر (اینجا) ارتباط برقرار نمایید.

با استناد به ماده ۷۴ قانون تجارت الکترونیک مصوب ۱۳۸۲/۱۰/۱۷ مجلس شورای اسلامی و با عنایت به اینکه سایت «خبربان» مصداق بستر مبادلات الکترونیکی متنی، صوتی و تصویر است، مسئولیت نقض حقوق تصریح شده مولفان در قانون فوق از قبیل تکثیر، اجرا و توزیع و یا هر گونه محتوی خلاف قوانین کشور ایران بر عهده منبع خبر و کاربران است.

خبر بعدی:

بیرون کردن دانشجویان فرانسوی توسط پلیس پاریس

افسران پلیس فرانسه با ورود به دانشگاه مطالعات سیاسی پاریس (سیانس پو) در پایتخت این کشور، فعالان دانشجویی طرفدار فلسطین را بیرون کردند. این افراد از چند روز پیش و در اعتراض به جنایات اسرائیل در غزه، در محوطه این دانشگاه تحصن کرده بودند.

به گزارش ایسنا به نقل از الجزیره انگلیسی، پلیس با ورود به محوطه یکی از ساختمان‌های این دانشگاه حدود ۵۰ دانشجویی را خارج کردند که در آنجا تحصن و تعدادی از آنها نیز اعتصاب غذا کرده بودند. جیمز، یکی از دانشجویان این دانشگاه به الجزیره گفت که مدیر دانشگاه دور دیگری از مذاکرات با معترضان را برگزار کرد. با این حال گفته می‌شود که مذاکرات برای انتقال اعتراض به جای دیگری در محوطه دانشگاه شکست خورد. او گفت: هیچ تضمینی وجود نداشت که بعد از خروج افراد از کلاس‌ها، مداخله پلیس صورت نگیرد.

در حالی که منابع خبری فرانسه اعلام کردند این اتفاق به آرامی و به صورت صلح‌آمیز به اتمام رسیده است، دانشجوی دیگری به نام لوکاس که در حال تحصیل در مقطع کارشناسی ارشد است، به خبرگزاری فرانسه گفت که شاهد بوده که نیروهای پلیس برخی از دانشجویان را روی زمین کشیده و برخی دیگر را با خشونت به بیرون محوطه برده‌اند.

از سوی دیگر، تصاویری که توسط الجزیره در خارج از محوطه دانشگاه گرفته شده است، نشان می‌دهد که معترضان جوان در هنگام مواجهه با پلیس شعارهای طرفداری از فلسطین را فریاد می‌زنند. دانشجویان کمیته فلسطین متعلق به این دانشگاه قبلا به خبرنگاران گفته بودند که با پاسخ نامتناسبی از سوی پلیس روبرو شده‌ بودند. گفته می‌شود نیروهای پلیس قبل از حرکت به سمت دانشگاه، دسترسی به محل تجمع را مسدود کرده بودند. اعضای این کمیته دانشجویی همچنین از کمبود کمک‌های پزشکی برای هفت دانشجویی که در همبستگی با قربانیان فلسطینی اعتصاب غذا را آغاز کرده بودند، شکایت داشتند.

سخنگوی سیانس پو  در سخنانی قبل از مداخله پلیس گفت که دانشگاه به دنبال یک راه حل برای پایان دادن به بن بست با دانشجویان خود است؛ زیرا برخی از دانشکده‌های زیر مجموعه این دانشگاه در ریمز، لو هاور و پواتیه تحت تاثیر اعتراضات قرار گرفتند. این دانشگاه روز جمعه به دلیل حضور شدید نیروهای پلیس تعطیل شده بود.

انتهای پیام 

دیگر خبرها

  • صدور مجوز ساخت و ساز در قلعه اولتان پارس آباد صحت ندارد
  • بیرون کردن دانشجویان فرانسوی توسط پلیس پاریس
  • تپه‌های باستانی قم میراث‌دار گنجینه تاریخ هزاران ساله
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش رستم
  • استقرار گروه‌های مرمتی و باستان شناسی در نقش ستم
  • استقرار گروه‌های پایش، حفاظت، مرمت و باستان شناسی در نقش ستم
  • استقرار گروه های پایش، مرمت و باستان شناسی در مجموعه باستانی نقش رستم
  • آثار عیلامی در خطر تعرض است؟
  • نمایش اشیای تاریخی ارزشمند کرمان در باغ موزه هرندی
  • انتقال مجموعه‌ای از اشیاء باستانی استان، از موزه ملی ایران به کرمان